NIKOLA ŽIVKOVIĆ, SPORTSKI RADNIK KOJI JE VRATIO TENIS U NIŠ

Niš je grad sporta, Niš je grad tenisa. Praznična atmosfera vlada, ali grad je ovih dana pun i budućih nada belog sporta, najbolji juniori i juniorke iz velikog broja zemalja igraju međunarodni ITF turnir, ali i uživaju u tradicionalnom niškom gostoprimstvu, srećemo ih na svakom koraku. ITF karavan već punih pet godina posećuje Niš, a svega toga verovatno ne bi bilo bez entuzijazma jednog sportskog radnika i njegovog tima, Nikole Živkovića.

Nikola Živković nekada je teniser koji je tenisku karijeru počeo u tadašnjem Radničkom iz Niša i uz puno odricanja i rada uspeo da dva puta bude juniorski prvak tadašnje Jugoslavije. Veliki rezultat u to vreme, a i danas bi bio. Bio je vicešampion nemačke državne pokrajine Baden Virtemberga, čije je sedište u Štutgartu. U Nemačkoj je prvo boravio kao igrač, a kasnije kao trener. Proveo je tu ukupno 10 godina, tu je stekao i brojne trenerske licence, a onda odlučio da se vrati u rodni grad sa idejom da Niš upiše na svetsku tenisku mapu. Nikola po povratku 2008. godine osniva Tenisku akademiju Živković (TAŽ).

Priča TAŽ-a je krenula sa dva terena na Bubnju, a danas ima deset od kojih je jedan sa US open podlogom, jedini takav južno od Beograda. Teniska akademija Živkovič broji oko 100 tenisera i teniserki i zvanično je klub koji ima najveći broj članova i članica u Srbiji, više od Crvene Zvezde i od Spartaka iz Subotice zajedno. Kroz istoriju, sada dugu 14 godina, TAŽ je ekipno u svim kategorijama uvek bio u borbi za prva tri mesta, uz brojne individualne rezultate i titule šampiona Srbije koje su stigle u Niš. Zvanično je najbolja škola tenisa u Srbiji.

Nikola Živković 2011. godine biva proglašen za najboljeg trenera u Srbiji. Te godine u Češkoj kao selektor juniorske reprezentacije Srbije, sa teniserkama do 14 godina, postaje šampion sveta i donosi Srbiji prvo zlato u istoriji. Nikola danas je i predsednik Teniskog saveza istočne Srbije i član upravnog odbora Teniskog saveza Srbije.

Nije slučajno da je Niš nedavno bio jedan od gradova domaćina TSS TOUR-a, turnira na kome su učešće uzeli i reprezentativci Srbije. To je značilo da je ponovo Teniski savez Srbije prepoznao znanje, iskustvo i uspeh u radu Teniske akademije Živković (TAŽ). Naravno da grad postaje domaćin i reprezentaciji Srbije ako u tom gradu postoji klub koji beleži rezultate. Niš je zato pre nekoliko godina imao priliku da gleda i Novaka Đokovića, da uživa u majstorijama i ostalih naših reprezentativaca, ali i svetskih teniskih sila poput Amerike i Rusije. NIš će dugo sve ovo prepričavati.

Svake godine na terenima na Bubnju se održava po nekoliko međunarodnih turnira (fjučersi, ITF turniri, UTR turniri, TENNIS EUROPE turniri…). Na tim turnirima se stvaraju i okupljaju šampioni, a velika su šansa za prvi uspešan korak niških tenisera i teniserki. Ovde su igrala imena poput Aleksandra Zvereva, ali i Lucas Pouille, Laslo Djere, Ivana Jorović… U toku je ITF turnir za juniore i juniorke, konkurencija do 18 godina, finale je na programu u nedelju 1. maja, a svi mečevi na turniru su uvek besplatni i dostupni publici. Ovo je prvi od ukupno 4 međunarodnih turnira koliko će biti održano tokom proleća i leta na terenima niške akademije. Dakle, puno prilika za uživanje u vrhunskom tenisu.