15 GODINA RADA TENISKE AKADEMIJE ŽIVKOVIĆ: Anastasiji u godini jubileja titula najbolje

Niš je grad sporta, Niš je grad tenisa, a Teniska akademija Živković (TAŽ) je u vrhu srpskog tenisa, kako se nedavno i čulo na proglašenju najboljih sportista u Nišu. Priča TAŽ-a je krenula sa dva terena na Bubnju 2008. godine, a danas ima deset od kojih je jedan sa US open podlogom, jedini takav južno od Beograda. Teniska akademija Živkovič broji oko 100 tenisera i teniserki i zvanično je klub koji ima najveći broj članova i članica u Srbiji. Kroz istoriju, sada dugu 15 godina, TAŽ je ekipno u svim kategorijama uvek bio u borbi za prva tri mesta, uz brojne individualne rezultate i titule šampiona Srbije koje su stigle u Niš. Zvanično je najbolja škola tenisa u Srbiji.

Ovu priču je pokrenuo Nišlija, Nikola Živković, nekadašnji teniser sa brojnim titulama i to sa idejom da Niš upiše na svetsku tenisku mapu. Nikola Živković 2011. godine biva proglašen za najboljeg trenera u Srbiji. Te godine u Češkoj kao selektor juniorske reprezentacije Srbije, sa teniserkama do 14 godina, postaje šampion sveta i donosi Srbiji prvo zlato u istoriji. Nikola je pre nekoliko dana ponovo izabran za člana Upravnog odbora Teniskog saveza Srbije na osnovu ostvarenih rezultata niške akademije u prethodnom periodu. Teniski savez Srbije prepoznaje svih ovih godina znanje, iskustvo i uspeh u radu Teniske akademije Živković. Niš je zato pre nekoliko godina imao priliku da gleda i Novaka Đokovića, da uživa u majstorijama i ostalih naših reprezentativaca, ali i svetskih teniskih sila poput Amerike i Rusije.

Svake godine na terenima na Bubnju se održava po nekoliko međunarodnih turnira (fjučersi, ITF turniri, UTR turniri, TENNIS EUROPE turniri…). Na tim turnirima se stvaraju i okupljaju šampioni, a velika su šansa za prvi uspešan korak niških tenisera i teniserki. Kroz dugu istoriju TAŽ-a, sada već 15 godina, ovde su igrala imena poput Aleksandra Zvereva, ali i Lucas Pouille, Laslo Djere, Ivana Jorović…

Brojni niški teniseri i niške teniserke su deo američkih koledža na osnovu postignutih rezultata u niškoj akademiji. Juniori i juniorke su redovni u sastavu reprezentacije Srbije. Ali, TAŽ je često i stanica brojnih tenisera i tenisera iz velikog broja zemalja koji ovde dolaze na usavršavanje kroz akademija program.

Poslednje tri godine TAŽ ima predstavnika u Monte Karlu na završnom juniorskom mastersu najboljih 8, gde su igrala mnogo značajna imena svetske teniske scene. Posle Nikole Jovića, o kome se puno pisalo u prethodnom periodu, ove godine je niški klub, grad i zemlju predstavljala Anastasija Cvetković. Malo je klubova, a verovatno u granicama naše zemlje TAŽ je jedini sa ovakvim rezultatom. Anastasija je osvojila treće mesto ove godine u Monte Karlu, što joj je i pored svih postignutih takmičarskih rezultata u 2023. godini donelo titulu zvanično najbolje mlade sportistkinje za grad Niš. Radi se o tradicionalnom priznanju koje se krajem svake godine dodeljuje na Sportskom balu u organizaciji Sekcije spotskih novinara Niša. Na kraju je vredno spomenuti da je ovu godinu obeležila i Anja Stanković (TAŽ) ulaskom na WTA listu i prvim seniorskim pobedama. TAŽ svakako nastavlja slično ili još bolje i u narednoj godini i u godinama koje predstoje, sve do nekog novog jubileja.