POSLATA LEPA SLIKA U SVET SA ITF TURNIRA TENISKE AKADEMIJE ŽIVKOVIĆ

Na terenima Teniske akademije Živković (TAŽ) završen je Niš OPEN 2023 – međunarodni teniski turnir za juniore i juniorke do 18 godina iz serije ITF u okviru SERBIA JUNIOR TOUR-a.

Za prvi reket turnira borilo se 220 tenisera i teniserki iz velikog broja zemalja (Srbija, Crna Gora, Kina, Ukrajina, Hrvatska, Nemačka, Bugarska, Švedska, Severna Makedonija, Slovenija, Amerika, Indija, Francuska, Bosna i Hercegovina, Holandija, Italija, Australija, Kanada, Grčka, Rumunija, Slovačka, Hong Kong, Austrija, Mađarska, Japan, Švajcarska, Poljska, Češka, Albanija, Turska, Velika Britanija). Broj učesnika, kao i zemlje iz kojih su učesnici došli u Niš su samo pokazatelj veličine događaja i značaja niške akademije na teniskoj mapi. ITF supervizor turnira je organizaciju ocenio odličnom ocenom i dao preporuka da je domaćin pogodan i za teniska dešavanja iz višeg ranga takmičenja.

U konkurenciji teniserki šampionsku titulu je ponela ruska teniserka Kristina Kovgan, ona je u finalu bila bolja od srpske teniserke Teodore Vlajić sa 2:0 (6/1, 6/2). Trećeplasirane su bile Gala Ivanović (Srbija) i Kaja Najzer (Slovenija). Kod tenisera titula je završila u rukama Milana Ristova iz Crne Gore. On je u finalu bio bolji od Vlade Jankanja iz Srbije, rezultat je bio 2:0 (6/4, 7/5).

Na turniru se igrao i dubl. Šampionke su Kineskinje, par Ni Xi/Wenfei Yu je bio bolji od para Milana Dejanović (Australija)/Milena Mayorova (Rusija). Rezultat je bio 2:0 (6/2, 6/2). Kod tenisera, šampioni dubla su Borislav Kirilov/Dimitar Kisimov iz Bugarske. Bili su bolji od srpskog para Vlado Jankanj/Nikola Radišić sa 2:1 (4/6, 6/2, 10/8).

Od predstavnika Teniske akademije Živković najbolje rezultate na turniru su ostvarili Anastasija Cvetković i Mateja Stanisavljević. Anastasija je stigla do četvrtfinala singla, a Mateja je osvojio treće mesto u dublu.