I NIŠ JE GRAD TENISA: BRAĆA ŽIVKOVIĆ KRENULA OČEVIM STOPAMA

Nije slučajno da je Niš nedavno bio jedan od gradova domaćina TSS TOUR-a, turnira na kome su učešće uzeli i reprezentativci Srbije. To je značilo da je ponovo Teniski savez Srbije prepoznao znanje, iskustvo i uspeh u radu Teniske akademije Živković (TAŽ). Naravno da grad postaje domaćin i reprezentaciji Srbije ako u tom gradu postoji klub koji beleži rezultate. Niš je zato imao priliku da gleda Novaka Đokovića, da uživa u majstorijama i ostalih naših reprezentativaca, ali i svetskih teniskih sila poput Amerike i Rusije. NIš će dugo sve ovo prepričavati.

Nišku tenisku akademiju TAŽ osniva 2008. godine Nikola Živković, sada i predsednik Teniskog saveza Srbije istočne Srbije i član UO Teniskog saveza Srbije. Priča je krenula sa dva terena na Bubnju, a danas ima deset i Teniska akademija Živkovič broji 73 tenisera i teniserki i zvanično je klub koji ima najveći broj članova i članica u Srbiji, više i od Crvene Zvezde i od Spartaka iz Subotice (koji imaju između 40 i 50). Kroz istoriju dugu 13 godina, TAŽ je ekipno u svim kategorijama uvek bio u borbi za prva tri mesta, uz brojne individualne rezultate.

„Zadovoljstvo je da sam na kraju osnovao akademiju koja naš grad ponovo pozicionira u sam vrh srpskog tenisa. Tako dajemo i doprinos razvoju tenisa u Srbiji. Još će se ovde stvarati i okupljati talenti. Ovde su igrala imena poput Aleksandra Zvereva, ali i Lucas Pouille, Laslo Djere, Ivana Jorović…“ – seća se predsednik akademije Nikola Živković.

Nikola Živković je tenisku karijeru počeo u tadašnjem Radničkom iz Niša i uz puno odricanja i rada uspeo da dva puta bude juniorski prvak tadašnje Jugoslavije. Veliki rezultat u to vreme, a i danas bi bio. Bio je vicešampion Baden Virtemberga, u Nemačkoj, gde je prvo boravio kao igrač, a kasnije kao trener. Proveo je ukupno 10 godina. U Nemačkoj je stekao brojne trenerske licence, a po povratku osniva Tenisku akademiju Živković. 2011. godine biva proglašen za najboljeg trenera u Srbiji. Te godine kao selektor juniorske reprezentacije Srbije, sa teniserkama do 14 godina postaje šampion sveta i donosi prvo zlato u istoriji.

„TAŽ je za sve ove godine stvorio veliki broj takmičara i takmičarki, ali ne mogu da sakrijem tu radost jer se i kod mojih sinova rodila ljubav prema tenisu. Od nedavno su Uroš i Luka počeli da osvajaju i prva priznanja.“ – kroz osmeh ističe Nikola Živković.

Uroš Živković (12 godina) je početkom jula bio treći u regionu na Prvenstvu Teniskog saveza istočne Srbije, a Luka Živković (10 godina) je prvo stigao do bronzane medalje u Dimitrovgradu, a zatim do zlatne i prvog šampionskog pehara u Nišu. Jedno je sigurno, braća Živković su krenula očevim stopama.