Niš domaćin vrhunskog tenisa

Niš je ovih dana centar tenisa i domaćin vrhunskim igračima. O velikom značaju održavanja Dejvis kupa u našem gradu, ali i pravilima ponašanja publike tokom mečeva u belom sportu, razgovarali smo sa predsednikom Teniskog saveza istočne Srbije, članom UO Teniskog saveza Srbije i predsednikom niške Teniske akademije Živković Nikolom Živkovićem.

  • Niš domaćin meča Srbija-Rusija na Dejvis kupu, ko je zaslužan za dobijanje organizacije meča?

Nikola Živković: Za organizaciju Dejvis kupa u Nišu zaslužan je tim na čelu sa Teniskim savezom Srbije uz podršku Grada Niša, ali i lokalni partner Teniski savez istočne Srbije. Mišljenja sam da su i rezultati Teniske akademije Živković doprineli visokom pozicioniranju Niša u svetu tenisa. Nakon uspešno održanog Fjučersa koji je bio najjači turnir 2016. godine u Srbiji, evo i Dejvis kupa u našem gradu.

  • Niška publika nekad i sad kada je gledanje mečeva belog sporta u pitanju? („Ovo je možda najbolja publika pred kojom smo igrali, hala je bila ispunjena do poslednjeg mesta, a to se u Beogradu retko dešava“, izjavio je Tipsarević posle Dejvis kupa 2012. kada je Niš bio domaćin meča protiv Švedske)

Nikola Živković: Niška publika je željna velikih događaja i ovaj grad ima prave sportske gledaoce, koji su uvek znali da budu značajna podrška. Ovakvi događaji stvaraju navijačku kulturu, i značajno doprinose popularizaciji tenisa u regionu. U gradu nam je i šampion Novak Đoković, svetsko ime kakvo naša zemlja nije imala skoro. Prelepa sportska atmosfera vlada u gradu povodom predstojećih mečeva! Niš je ovih dana drugačiji…

  • Niš je pokazao kapacitet da bude domaćin velikim sportskim događajima, no da li niška publika dovoljno zna o pravilima ponašanja na teniskim mečevima?

Nikola Živković: Niš to svakako pokazuje, a verujem da će i dokazati. Pokušaću da malo podsetim na pravila ponašanja – Mnogi to znaju, ali za vreme poena, i između servisa, mora biti tišina, dok se ceo poen ne završi. Na grešku protivnika kod prvog servisa nemojte aplaudirati. Bilo kakvo dobacivanje ili uzvici, zvižduci i slično u toku poena smetaće i našim i protivničkim igračima. Zabranjeno je fotografisanje sa uključenim blicevima i mobilni telefoni moraju biti utišani. Ustajanje publike koja ima potrebu za pauzom dozvoljeno je samo kad igrači menjaju stranu ili završe set.

  • To što je naš grad domaćin ovako velikog teniskog turnira jeste znak i postepene decentralizacije sporta – koliko je značajan taj podstrek  za  manje klubove i za mlade igrače u Nišu?

Nikola Živković: Čini se da su ovakvi događaji često rezervisani za glavni grad, mada se Savez trudi da to promeni. Nisu šampioni samo u jednom gradu. Mnogi mladi teniseri će imati priliku da razgovaraju sa profesionalcima, da vide kako izgleda jedan veliki teniski događaj, da posmatraju treninge. Ovo je veliki doprinos popularizaciji tenisa u našem kraju, to će dati masovnost, masovnost će dati kvalitetnu igračku konkurenciju i funkcionalne klubove, a funkcionalni klubovi će stvoriti jake igrače.

  • Ovakva dešavanja često posećuju i roditelji sa decom, da li je ovo dobar način da se deca animiraju i uključe u tenis?

Nikola Živković: Uvek je prvi susret sa tenisom najbolji kako kroz posete velikim turnirima, tako i kroz školicu tenisa. Tu deca osete radost koju donosi ovaj sport. Mi u TAŽ-u zaista posvećujemo veliku pažnju radu sa decom kroz školu tenisa, i tu upravo leži potencijal i pravo vreme da dete pronađe sebe u ovom sportu.

  • Velika sportska dešavanja u Nišu – višestruka korist za grad…

Nikola Živković: Organizacijom ovakvog događaja Niš se pozicionira kao sportski, ekonomski i turistički centar. Vrhunski teniseri i zaljubljenici u beli sport stižu u naš grad. Svi se moramo potruditi da ovakvih događaja bude češće.

 


Dvajt Dejvis; Foto: Wikipedia

Dejvis kup (Davis Cup) predstavlja jedno od najznačajnijih ekipnih takmičenja koje je dobilo ime po osnivaču i donatoru, Amerikancu Dvajtu Dejvisu (Dwight Filley Davisu). Ideja za osnivanje Dejvis kupa rodila se jedne letnje noći 1889. godine. Dvajt Dejvis je, čitajući u novinama opis trka jahti za „Bokal amerike“, došao na ideju da bi bilo zgodno organizovati svake godine teniski susret između Amerike i Engleske, tada vodećih teniskih nacija. Ako se ideja ostvari i takmičenje uspe, ovom takmičenju mogle bi pristupiti i druge zemlje.

 Tako je i bilo. Najpre je trebalo osigurati trofej, koji bi bio prelazni i koji bi se poklanjao pobedniku. Očevim novcem, za tadašnjih 295 dolara, Dvajt Dejvis kupuje srebrnu „salataru“ sa zlatnim nitima, a teniski savezi SAD i Engleske pristaju da se takmiče. Tako je, nakon jedne egzibicije, sazrela ideja o takmičenju koje se pretvorilo u jedno od najvećih takmičenja na svetu. Prvi susret u okviru Dejvis kupa organizovan je 1900. godine na igralištu Longwood, u predgrađu Bostona.

Vođa američkog tima bio je Dvajt Dejvis, čija je ekipa pobedila engleski tim. Amerikanci su na dostojan način proslavili osvajanje trofeja teškog 217 unci (18 kg) – napunili su salataru sa 37 boca šampanjca i sa protivnicima, sudijama i funkcionerima ispili do dna.

Ženski ekvivalent za ovo takmičenje je Kup Federacije, odnosno Fed kup.

Autor: Anđela Stojanović 

Izvor: http://mediareform.rs/nis-domacin-vrhunskog-tenisa/

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *