TSS POKRENUO AKCIJU OMASOVLJENJA TENISA I TRENING KAMPOVE ZA ŠAMPIONE PO REGIONIMA

Uz aktuelne i proslavljene teniske šampione Srbije stasavaju i nove snage čije vreme tek dolazi, koji će nas činiti srećnim u godinama koje su pred nama. Potvrđena sportska nacija, sa briljantnim sportskim genima, izvor šampiona koji dosežu planetarne uspehe, naša Srbija, već godinama je i svetska teniska sila. Zlatna istorija je ispisana uspesima Dejvis i Fed kup tima, naših pojedinaca na čelu sa 13. – strukim gren slem šampionom Novakom Đokovićem, ali tu se ne zaustavljamo, budućnost imamo i gradimo, ona je među nama i da, zlatna kao i prethodnici. Tim povodom Teniski savez Srbije krenuo je u organizaciju pripremnih kampova (po regionima) za juniorske selekcije Srbije, kao i velike akcije tenis 10 škola tenisa koje će biti održane širom Srbije, sve u cilju omasovljenja ovog sporta na našim prostorima.

Prvi pripremni kamp za juniorske selekcije Srbije (regioni) organizuje se od 23. do 29. jula 2018. u Nišu na terenima TK TAŽ u kojem se za evropske šampionate (pojedinačna i ekipna) pripremaju najbolji junori Srbije u konkurenciji do 16 godina zajedno sa gostima, juniorskom selekcijom Bugarske. Šef stručnog štaba juniorskih selekcija TSS Renco Furlan tokom ove nedelje uz rad sa našim nacionalnim timom (konkurencija do 16) odrađuje i pripreme sa najboljim juniorima (12, 14, 16 i 18) regiona Istočna Srbija.

Na konferenciji koja je održana u prostorijama jednog od najjačih teniskih centara Srbije, Teniske akademije Živković, u kojoj se ove nedelje pripremaju mladi srpski asovi predsednik Teniskog saveza Srbije Mr Mirko Petrović, predsednik Teniskog saveza Srbije je istakao dva praavca rada TSS u protekle dve godine:

„Želeo bi da ukažen na dva pravca u radu TSS u proteklih dve godine. Prioritet je bio projekat tennis 10, popularizacija i razvoj tenisa u Srbiji. Naša namera je da tenis približimo deci, da deca što duže ostanu u tenisu, da poboljšaju svoj kvalitet života baveći se sportom, da što duže budu u prirodi i da zatim teniski najkvalitetnija deca postanu profesionalni igrači. TSS je iz tih razloga uspostavio saradnju sa kompanijom Evolve 9 koja je vlasnik jednog od najkvalitetnijih programa za edukaciju dece u tenisu. Kroz taj program su prošli naši treneri, počeli smo da održavamo besplatne seminare za naše trenere i licencu za taj program je dobilo 175 trenera. Pored toga TSS je obezbedio opremu za klubove koji imaju želju i nameru da se bave projektom tenis 10 i 65 klubova u Srbiji je dobilo tu opremu. Naš cilj je da nastavimo sa ovakvom aktivnošću, tako što ćemo i u ovoj godini i u sledećoj godini nastaviti sa besplatnim obukama za trenere upravo u okviru programa tenis 10 i tako što ćemo pored toga pokušati pomoći klubovima u organizaciji i vođenju škola tenis 10. Tokom današnjeg dana mi ćemo održati razgovore sa klubovima i prezentovati naše viđenje razvoja i organizacije te škole kako bi ona bila što kvalitetnije pripremljena u procesu edukacije dece tenisu i probližavanje tenisa deci. U ovom projektu aktivno učestvuje i sprovodi ga i Teniska akademija Živković“.

Drugi pravac se odnosi na novi način rada sa juniorima.

„Drugi projekat je poboljšanje rada sa našom najtalentovanijom decom, poboljšanje kvaliteta juniorskog programa i mi smo pre dve godine uspostavili saradnju sa teniskim stručnjakom iz Italije Rancom Furlanom koga smo imenovali za šefa našeg stručnog štaba juniorskog tima TSS. Za uspstavljanje ove saradnje pomogao nam je Novak Đoković, zajedno smo izvršili konsulacije i došli do zaključka da se radi o visokom stručnjaku koji raspolaže kapacitetom znanja koje treba da pomogne našim najtalentovanijim devojčicama i dečacima u njihovom teniskom razvoju kako bi postali ozbiljni profesionalni igrači. U tom juniorskom programu smo izvršili pgromene, naš stručni štab na čelu sa Furlanom određuje program rada za svakog našeg talentovanog igrača i prati njhov program rada tokom godine na našim kampovimam, određuje turnire na kojima mora učestvovati, a TSS finansijski pomaže najtalentovanije juniore i juniorke u njhovom razvoju u toku jedne godine. Samo u 2017. Godini kroz naš kamp je prošlo 63 dece, od 12 do 21 godine, mi svakog meseca održavamo teniski kamp na terenima Teniskog centra Novak i te kampove Furlan sa ostatkom stručnog štaba TSS. Namera je da ovaj rad nastavimo i sledećih nekoliko godina, da podignemo kvalitet rada sa juniorskim programom i verujemo da će to dovesti do ozbiljnih rezultata koji će omogućiti da imamo generacije koje mogu nastaviti kontinuitet dobrih rezultata u odnosu na našu zlatnu generaciju predvođenu Novakom Đokovićem koju imamo u ovom momentu. Do sada smo prevashodno radili na terenima TC Novak, sada je naša namera da taj rad prenesmo u unutrašnjost Srbije i zato smo prvi put odabrali da pripreme naše reprezentacije budu u Nišu. Pripreme ovde teku savršeno zajedno sa selekcijom Bugarske, a timovi na takmičenja idu sledeće nedelje, devojčice u Rakovnik (Češka), dečaci u Kluž (Rumunija). Plan nam je da sa ovakvim pripremama u unutrašnjosti Srbije nastavimo svakih dva meseca. Zahvaljujemo se gospodinu Živkoviću i svim ljudima u Nišu koji su pomogli da se ove pripreme održe na najboljem mogućem nivou. Imali smo i edukaciju za trenere u Nišu gde je Furlan govorio o načinu rada sa igračima, prenosio svoja znanja i iskustva, a reč je o treneru koji je bio 19. Igrač sveta, pod njegovim trenerskim rukovodstvom igrači su osvajali gren slem titule, ogromno je znanje iza njega, imamo ozbiljnog stručnjaka pred nama i verujem da u kontinuitetu i vrmenu pred nama možemo stvarati ozbiljne igrače i da ove devojčice i dečaci koje vidite ovde za koju godinu gledati na najvećim svetskim takmičenjima i dostojno reprezentovati srpski tenis u budućnosti“ – zaključio je Petrović.

Domaćin u Nišu, Nikola Živković koji je ujedno i predsednik TAŽ i Teniskog saveza Istočne Srbije zahvalio se TSS što je izabrao Niš i TAŽ za pripreme najboljih juniora naše zemlje.

„Razlog našeg okupljanja danas je mladost. Na mladima svet ostaje i mi smo tu da ih podržimo i stanemo uz njih u svim situacijama. Ove nedelje najbolji mladi igrači mladi Srbije koji sada brane boje nađe zemlje na Evropskim šampionatima, a budućnosti verujem i u najjačim selekcijama – Fed i Dejvis kup boravili su i trenirali na terenima TAŽ-a zajedno sa selekcijom Bugarske. Zahvaljem se Teniskom savezu Srbije što je odlučio da ove pripreme budu baš ovde na terenima Teniske akademije Živković u Nišu. Sa nama je i ceo stručni štab TSS nas čelu sa stručnjakom iz Italije Rencom Furlanom. Mnogo toga smo videli i naučili u toku ovih priprema, bila je ovo kvalitetna i za sve nas zajedno sjajna nedelja“.

Da je Srbija zemlja i rasadnik šampiona potvrdio je i Renco Furlan, šef stručnog štaba juniorskih selekcija TSS koji već pune dve godine radi sa našim mladim igračima na terenima TSS u Beogradu.

Javnosti su se u Nišu predstavili i najbolji juniori Srbije u konkurenciji do 16 godina: Natalija Senić, Anđela Lopičić, Senka Deletić, Lazar Milićević, Hamad Medžedović, Stefan Popović, Goran Životić, Petar Teodorović i Marko Topo.

Natalija Senić rođena je 2. januara 2003. godine u Kragujevcu. Aktuelni je državni šampion (Dvoransko do 16) i vicešampion Letnjeg prvenstva do 16 i 18. U 2018. igrala je polufinale Tennis Europe turnira Yason Cup u Novom Sadu.

Anđela Lopičić rođena je 2. maja 2003. u Beogradu. U 2018. igrala je polufinale Tennis Europe takmičenja u Pančevu – Pecim memorijal. U 2017. Odigrala je tri finala Tennis Europe, od kojih i Muratoglu Kup u konkurenciji do 16.

Senka Deletić rođena je 3. januara 2003. u Beogradu i već niz godina postiže zapažene rezultate na evropskoj sceni, kao i njene koleginice.

Lazar Milićević rođen je 30. jula 2002. godine u Leposaviću. Teniser koji je na Letnjem prvenstvu Srbije 2018. u konkruenciji do 16 godina stigao do naslova šampiona, baš kao i na ITF turniru održanom u Skoplju, gde je stigao do ITF prvenca, pre toga odigravši i finale turnira istog ranga i najavivši sjajne partije u budućnosti.

Hamad Medžedović rođen je 18. jula 2003. u Novom Pazaru. U šampionske pohode krenuo je još sa osam leta, u konurenciji do 14 bio je vicešampion Evrope, višestruki šampion Srbije…U 2018. osvojio je ITF turnir u konkurenciji do 18 godina u Subotici. Na Pojedinačnom prvenstvu Evrope 2017. u konkruenciji do 14 osvojio je srebro za Srbiju, bio finalista čuvenog Tarba (nezvanično prvenstvo sveta do 14).

Stefan Popović rođen je 25. maja 2003. u Beogradu. Višestruki šampion Srbije, aktuelni vicešampion Letnjeg prvenstva do 16. U 2018. osvojio je Tennis Europe titulu do 16 u Mariboru (dupla kruna) i igrao finala (Yason Cup – Novi Sad, Kvarner Open – Rijeka). U 2017. osvojio je Tennis Europe (do 14) u Vinkovcima, igrao finala u Zagrebu, Subotici i Nikoziji.

Goran Životić rođen je 14. januara 2002. u Beogradu. U 2018. osvojio je dve ITF titule u konkurenciji do 18 (Niš, Skoplje). ITF prvenac osvojio je 2017. u Tunisu.

Petar Teodorović rođen je 4. avgusta 2003. u Beogradu. U 2018. osvojio je tri Tennis Europe titule u konkurenciji do 16 (Tirana Open, Sliven – Sport Palace Cup u Bugarskoj i Arges Cup – Rumunija).

Marko Topo rođen je 13. septembra 2003. u ??. U 2018. Osvojio je Tennis Europe trofej (konkurencija do 16) Batta Cup u Mađarskoj, igrao finala u Holandiji i Italiji na tek završenom Niš Openu.

Sve mlade asove Srbije krasi isto – velika ljubav prema tenisu, veliki rad i posvećenost ovom sportu, ali i reprezentaciji za koju uvek daju više od maksimuma, za uspeh naše zemlje.

„Najlepši dani su nam upravo oni kada smo svi zajedno, kada se pripremamo za reprezentativna takmičenja i na samim takmičenjima. To su dani kada svi dišemo kao jedan, kada zajedničkim snagama pokušavamo da ostvarimo samo jedan cilj a to je pobeda Srbije. Tako je i ovih dana. Radimo punom parom, spremamo se za Ekipno prvenstvo Evrope i obećavamo da ni jednog trenutka nećemo odustati, borićemo se do svih maksimuma, verujući u trijmf, videćemo šta će doneti dani pred nama“ – rekao je Milićević.

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *